
A borúlátó jóslatok, a növekvő működési költségek és közterhek ellenére is növekedést tudott felmutatni a magyar söripar 2006-ban. A Magyar Sörgyártók Szövetségéhez (MSSZ) tartozó négy cég, a Borsodi Sörgyár Zrt., a Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt. (a soproni gyár), a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt. 2004-ben évi 6,47 millió hektoliter, 2005-ben 6,77 millió hektoliter, 2006-ban pedig 7,15 millió hektoliter sört állítottak elő, így az előző évhez képest 2006-ban 5,6 százalékkal növelték eladásaikat, piaci részesedésük pedig 90 százalékos az összpiacból.
A 2004-es év jelentette a mélypontot, mivel az olcsó német dobozos sörök megjelenése jelentősen visszavetette a hazai sörök értékesítését. Az egyre emelkedő adók, működési költségek (anyag, energia, bér, stb.) ellenére is 2006-ra konszolidálódott a sörgyártó cégek helyzete, ezt mutatja a más iparágakban is jelentősnek számító 5,6 százalékos növekedés. A magyar sörfogyasztás jelenleg fejenként 70 liter körüli mennyiség, messze elmaradva a 80-as évek 100 literes adagjától. A fogyasztás szerkezete továbbra sem optimális, mivel a növekedés a legalsó szegmensben a leggyorsabb. Ugyanakkor nyílik a "sörolló", mivel az utóbbi időben a prémium márkák is kezdenek magukhoz térni, de a középkategóriás sörök értékesítése továbbra sem könnyű.
A jövőre nézve sok tanulsággal szolgál az európai sörfogyasztók öregedésének folyamata. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Európa szerte a fiatal korosztályokból egyre kevesebben isznak sört, sokkal inkább az alkoholmentes italok a kedvenceik. A sörgyártók e folyamat további erősödésére számíthatnak az elkövetkező években.
/Adatok: Magyar Sörgyártók Szövetsége/



